Strange extrusion

Discuss your first ever printrbot print

Strange extrusion

Postby jondubinsac » 2016-Jul-Fri-19-Jul

This isn't really my "first" blob but what I am getting now is very "blobby". My printer - Printrbot Plus V2.1 was working great until my PC died. After getting my new PC (HP Spectre 360 convertible laptop, windows 10, 16g ram, Intel i7) and installing Repetier, the machine will only print a strange overextruded, wide globby - can't even describe...see photo.

We have reviewed all the settings and everything looks reasonable.

Any thoughts on what is going on here would be greatly appreciated.
  • 0

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jondubinsac
Waiting to connect to printer...
 
Posts: 8
Joined: 2013-Oct-Fri-10-Oct
Reputation: 0

Strange extrusion

Sponsor

Sponsor
 

Re: Strange extrusion

Postby RetireeJay » 2016-Jul-Fri-20-Jul

If the printer didn't change, then it really must be in your settings somewhere.

Are you using the embedded Slic3r or Cura Engine in Repetier, or are you slicing separately? If you are using Slic3r, you can find text files with all of your settings under C:/Users/[yourname]/AppData/Roaming/Slic3r. There are three subdirectories there for Print, Filament, and Printer. Each subdirectory may have several files of settings. Find the files you are actually using (they will be identified in Repetier if you are using it to call Slic3r), open them in notepad, and copy-and-paste the contents into a post here. Preferably, use the "Code" button above the forum's editing box to "contain" each of these files (separately). Then we can examine your settings and see if something looks way off.
  • 0

Printrbot Plus operational January 2013
Brass threaded rods (5/16" X 18) & nuts for Z axis
GT2 belts & pulleys
Cable chain to reduce probability of fatigue failure in wires
E3D V5 Hot End, 0.4mm nozzle, also 0.8 and 0.25 in use occasionally
PB fan mount + 40mm fan -- using printed mount adapter, not the E3D supplied fan
Injection molded extruder gears
Optical Z "endstop" (custom designed and built)
Have used many pounds of T-Glase filament. Now also doing some work with Ninjaflex SemiFlex
Print on glass with Scotch Craft Stick or other glue stick
"My next printer is..." Prusa i3 MK3
User avatar
RetireeJay
My next printer is...
 
Posts: 4919
Joined: 2013-Jan-Wed-13-Jan
Location: Greenville, SC
Reputation: 493

Re: Strange extrusion

Postby jondubinsac » 2016-Jul-Fri-21-Jul

Thanks Jay...What I forgot to mention is that the filament is being fed into the extruder extremely fast. You would think that is a simple parameter to fix.

Using Slicer3 within Repetier...

Here are my settings:

Print settings:

# generated by Slic3r 1.2.9 on Fri Jul 8 16:49:58 2016
avoid_crossing_perimeters = 0
bottom_solid_layers = 3
bridge_acceleration = 0
bridge_flow_ratio = 1
bridge_speed = 60
brim_width = 0
complete_objects = 0
default_acceleration = 0
dont_support_bridges = 1
external_fill_pattern = rectilinear
external_perimeter_extrusion_width = 0
external_perimeter_speed = 50%
external_perimeters_first = 0
extra_perimeters = 1
extruder_clearance_height = 20
extruder_clearance_radius = 20
extrusion_width = 0
fill_angle = 45
fill_density = 20%
fill_pattern = honeycomb
first_layer_acceleration = 0
first_layer_extrusion_width = 200%
first_layer_height = 1.75
first_layer_speed = 30
gap_fill_speed = 20
gcode_comments = 0
infill_acceleration = 0
infill_every_layers = 1
infill_extruder = 1
infill_extrusion_width = 0
infill_first = 0
infill_only_where_needed = 0
infill_overlap = 15%
infill_speed = 80
interface_shells = 0
layer_height = 1.65
max_print_speed = 80
max_volumetric_speed = 0
min_skirt_length = 0
notes =
only_retract_when_crossing_perimeters = 1
ooze_prevention = 0
output_filename_format = [input_filename_base].gcode
overhangs = 1
perimeter_acceleration = 0
perimeter_extruder = 1
perimeter_extrusion_width = 0
perimeter_speed = 60
perimeters = 3
post_process =
raft_layers = 0
resolution = 0
seam_position = aligned
skirt_distance = 6
skirt_height = 1
skirts = 1
small_perimeter_speed = 15
solid_infill_below_area = 70
solid_infill_every_layers = 0
solid_infill_extruder = 1
solid_infill_extrusion_width = 0
solid_infill_speed = 20
spiral_vase = 0
standby_temperature_delta = -5
support_material = 0
support_material_angle = 0
support_material_contact_distance = 0.2
support_material_enforce_layers = 0
support_material_extruder = 1
support_material_extrusion_width = 0
support_material_interface_extruder = 1
support_material_interface_layers = 3
support_material_interface_spacing = 0
support_material_interface_speed = 100%
support_material_pattern = pillars
support_material_spacing = 2.5
support_material_speed = 60
support_material_threshold = 0
thin_walls = 1
threads = 2
top_infill_extrusion_width = 0
top_solid_infill_speed = 15
top_solid_layers = 3
travel_speed = 130
xy_size_compensation = 0


Filament:

# generated by Slic3r 1.2.9 on Fri Jul 8 16:49:31 2016
bed_temperature = 70
bridge_fan_speed = 100
cooling = 1
disable_fan_first_layers = 3
extrusion_multiplier = 1
fan_always_on = 0
fan_below_layer_time = 60
filament_colour = #FFFFFF
filament_diameter = 1.7
first_layer_bed_temperature = 75
first_layer_temperature = 201
max_fan_speed = 100
min_fan_speed = 35
min_print_speed = 10
slowdown_below_layer_time = 5
temperature = 196

Printer:

# generated by Slic3r 1.2.9 on Sat Jul 2 12:47:23 2016
bed_shape = 0x0,200x0,200x200,0x200
before_layer_gcode =
end_gcode = M104 S0 ; turn off temperature\nG28 X0 ; home X axis\nM84 ; disable motors\n
extruder_offset = 0x0
gcode_flavor = reprap
layer_gcode =
nozzle_diameter = 1.75
octoprint_apikey =
octoprint_host =
pressure_advance = 0
retract_before_travel = 2
retract_layer_change = 0
retract_length = 2
retract_length_toolchange = 10
retract_lift = 0
retract_restart_extra = 0
retract_restart_extra_toolchange = 0
retract_speed = 40
start_gcode = G28 ; home all axes\nG1 Z5 F5000 ; lift nozzle\n
toolchange_gcode =
use_firmware_retraction = 0
use_relative_e_distances = 0
use_volumetric_e = 0
vibration_limit = 0
wipe = 0
z_offset = 0
  • 0

jondubinsac
Waiting to connect to printer...
 
Posts: 8
Joined: 2013-Oct-Fri-10-Oct
Reputation: 0

Re: Strange extrusion

Postby RetireeJay » 2016-Jul-Sat-06-Jul

It looks like your nozzle diameter and layer height are off. The stock nozzle is 0.4mm, not 1.75mm, and the layer height should normally be in the range of 0.2 to 0.8 times the nozzle diameter (typical "easy" setting is close to 0.5 - 0.6 times nozzle diameter). If you have the stock nozzle, try a layer height of 0.2mm.

The "extremely fast" feed rate is probably due to the unrealistic nozzle diameter and layer height. Although it wouldn't hurt for you to check your E steps per mm calibration (search the forum for Extruder calibration - there are plenty of posts about it).
  • 0

Printrbot Plus operational January 2013
Brass threaded rods (5/16" X 18) & nuts for Z axis
GT2 belts & pulleys
Cable chain to reduce probability of fatigue failure in wires
E3D V5 Hot End, 0.4mm nozzle, also 0.8 and 0.25 in use occasionally
PB fan mount + 40mm fan -- using printed mount adapter, not the E3D supplied fan
Injection molded extruder gears
Optical Z "endstop" (custom designed and built)
Have used many pounds of T-Glase filament. Now also doing some work with Ninjaflex SemiFlex
Print on glass with Scotch Craft Stick or other glue stick
"My next printer is..." Prusa i3 MK3
User avatar
RetireeJay
My next printer is...
 
Posts: 4919
Joined: 2013-Jan-Wed-13-Jan
Location: Greenville, SC
Reputation: 493

Re: Strange extrusion

Postby jondubinsac » 2016-Jul-Sun-18-Jul

Jay,

I made the adjustments you suggested but it did not help. I kept going through the parameters and everything looked right but was still getting horrible prints.

Finally, in frustration, I uninstalled the latest version of Repetier from my brand new HP laptop. I then booted Repetier from an old backup I had. The parameters all look the same but "voila" - my printer is working again! I am printing, right now, what looks to be the most beautiful print I have ever done! It is running off Repetier V1.0.6. Repetier 1.6.2 is the current version.

I have had to do this with several applications since I bought my new Win 10 PC.

Go figure!

Jonathan

PS Thanks for your help.
  • 0

jondubinsac
Waiting to connect to printer...
 
Posts: 8
Joined: 2013-Oct-Fri-10-Oct
Reputation: 0

Re: Strange extrusion

Postby RetireeJay » 2016-Jul-Sun-21-Jul

Wow, that's really weird! One more reason not to "upgrade" to W-10.
  • 0

Printrbot Plus operational January 2013
Brass threaded rods (5/16" X 18) & nuts for Z axis
GT2 belts & pulleys
Cable chain to reduce probability of fatigue failure in wires
E3D V5 Hot End, 0.4mm nozzle, also 0.8 and 0.25 in use occasionally
PB fan mount + 40mm fan -- using printed mount adapter, not the E3D supplied fan
Injection molded extruder gears
Optical Z "endstop" (custom designed and built)
Have used many pounds of T-Glase filament. Now also doing some work with Ninjaflex SemiFlex
Print on glass with Scotch Craft Stick or other glue stick
"My next printer is..." Prusa i3 MK3
User avatar
RetireeJay
My next printer is...
 
Posts: 4919
Joined: 2013-Jan-Wed-13-Jan
Location: Greenville, SC
Reputation: 493

Re: Strange extrusion

Postby Mooselake » 2016-Jul-Mon-11-Jul

RetireeJay wrote:One more reason not to "upgrade" to W-10.

I wouldn't go that far, particularly since the free upgrade period is coming to an end real soon now. I've up<grade, date, whatever'd> quite a few Win 7 PCs (and a couple token Win 8 systems), along with being in the Insider program, and the biggest issues I've had have been needing to update drivers and recalibrate touch screens on antique Core Duo Toughbooks. R-H and slic3r have survived I don't remember how many Insider Preview updates (essentially a full W10 reinstall) on my printing laptop. I update Repetier-Host every time it says to (yes, I know, but somebody has to be first...) and just printed with the latest version under W10 IP.

This looks like a hosed slic3r setting (R-H doesn't slice, but rather calls slic3r, Cura, or the very old Skeinforge). The slicer settings should have been preserved when reinstalling R-H, but I don't know how they're kept during auto slicing (haven't use that since about 2012) or if the auto settings are altered during a reinstall.

I've done every Windows version update since 1.0 (remember that? tiled real mode only) except Win ME, along with DOS 1.0 to 6.22, and every post-Internet release has a legion of doom and gloom sayers (along with inept pontificators like the woefully incorrect and rapidly disproved Forbes "security" article). They've all been usable (yes, even the maligned Vista, work still has a couple Dells with Vista although they're going to the big dumpster in the sky pretty soon) and ended up an improvement over the previous version once the early adopter issues were sorted out. Not to say that M$ makes the best product ever or doesn't have a master plan to transfer the contents of your wallet to theirs, but it's a rigged game. If you ignore that free update, and your system can handle it, you're shooting yourself in the foot. The rare exceptions (like broken proprietary software that won't work on W10 and isn't feasible to fix, been there) are pretty rare. As always, of course, make sure you have a full backup first (yeah, I always do that...). Do you know how many soapboxes it takes for a moose to get on? OK, off now.

I hear you fanbois snickering, but the big A's got it 's own problems. They are a lot better about cheap software upgrades - unless you had a 68K or PowerPC, of course.

Kirk
  • 0

Modified KickStarter Classic Plus 7/2012
KS Thingybot Delta Pro 10/31/16
User avatar
Mooselake
My next printer is...
 
Posts: 3570
Joined: 2011-Dec-Tue-23-Dec
Location: Moose Swamp, Upper Michigan, USA
Reputation: 171


Return to My first blob

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest