Printrbot connects to pc but will only goto home position

Need help troubleshooting hardware issues... talk here

Printrbot connects to pc but will only goto home position

Postby jdaggie13 » 2013-Jun-Sun-13-Jun

I recently assembled a Printrbot Jr. and was able to connect to Repetier, and when I tried to manually control the bot it gave me the error, Printer stopped due to errors. Fix the error and use M999 to restart. (Temperature is reset. Set it after restarting).

But when I send the bot home it will return home so I know the axes motors are working.

I tried Pronterface and had the same problems.

Also the extruder won't heat up or read temperatures.

And where can I buy a cable to connect my fan to the board?

Thanks in advance
  • 0

jdaggie13
Waiting to connect to printer...
 
Posts: 1
Joined: 2013-Jun-Sun-13-Jun
Reputation: 0

Printrbot connects to pc but will only goto home position

Sponsor

Sponsor
 

Postby Mooselake » 2013-Jun-Sun-19-Jun

In Repetier-host you should be able to check the log (drag the top of the logging area up if it's not visible.) For displayed errors.

You should be able to find a fan extension cable at many computer stores; I got one from Amazon. A 2 wire cable is best, but a 3 site will work fine - just let the extra pin hang off the side, and make sure you use the same two sides on both ends.

Kirk
  • 0

Modified KickStarter Classic Plus 7/2012
KS Thingybot Delta Pro 10/31/16
User avatar
Mooselake
My next printer is...
 
Posts: 3509
Joined: 2011-Dec-Tue-23-Dec
Location: Moose Swamp, Upper Michigan, USA
Reputation: 170

Re: Printrbot connects to pc but will only goto home positio

Postby Tdeagan » 2013-Aug-Sat-17-Aug

Have you gotten anywhere with this? After upgrading my firmware on my Rev D. Printrbot Plus V1, I get the same behavior if I attach the Extrudrboard. It will home the axis, but anything else results in:
Code: Select all
Printer stopped due to errors. Fix the error and use M999 to restart. (Temperature is reset. Set it after restarting)
>>>m999
SENDING:M999
Resend: 1
Error:2
: Extruder switched off. MINTEMP triggered !
Error:Printer stopped due to errors. Fix the error and use M999 to restart. (Temperature is reset. Set it after restarting)


There is nothing in the pronterface.exe.log, here's Repetier-Hosts log output:
Code: Select all
17:15:44.727 : Printer stopped due to errors. Fix the error and use M999 to restart. (Temperature is reset. Set it after restarting)


If I inject M999 I get:
Code: Select all
17:16:13.817 : Resend: 1
17:16:13.836 : Error:2
17:16:13.836 : : Extruder switched off. MINTEMP triggered !
17:16:13.836 : Error:Printer stopped due to errors. Fix the error and use M999 to restart. (Temperature is reset. Set it after restarting)


If I attach the LCD, the com port disappears and I can't talk to the printer.
  • 0

Tim Deagan
KC5QFG
(optional Dual Extrusion) Printrbot Plus V1 [3/2013]
bed stabilizers, bed levelers, Y & X belt tensioners,
50mm fan mount, LED ring light, Z-axis screw Isolators,
Z-shaft stabilizers,optional Bowden conversion, GT2 belts/pulleys,
M8x1.25 Z Screws, Flex. Z-couplers,
RAMPS 1.4 w/ LCD,
Quick Change Extruders:
Option 1- Dual hybrid geared Wade's/Bowden w/ 3mm & 1.75mm Ubis,
Option 2 - Dual direct geared Wade's w/ 3mm & 1.75mm Ubis
Option 3 - Single geared Wade's w/ 3mm or 1.75mm Ubis
Option 4 - Single belt drive Wade's w/ E3D
MIC-6 metal bed
Thingiverse Profile: http://www.thingiverse.com/tdeagan/designs
User avatar
Tdeagan
Waiting for printbed temp...
 
Posts: 149
Joined: 2013-Feb-Fri-14-Feb
Location: Austin, TX
Reputation: 11

Re: Printrbot connects to pc but will only goto home positio

Postby Tdeagan » 2013-Sep-Sun-13-Sep

Though I'm not exactly sure which part fixed this, I got it working and talked about the details in this thread:http://www.printrbottalk.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=4891
  • 0

Tim Deagan
KC5QFG
(optional Dual Extrusion) Printrbot Plus V1 [3/2013]
bed stabilizers, bed levelers, Y & X belt tensioners,
50mm fan mount, LED ring light, Z-axis screw Isolators,
Z-shaft stabilizers,optional Bowden conversion, GT2 belts/pulleys,
M8x1.25 Z Screws, Flex. Z-couplers,
RAMPS 1.4 w/ LCD,
Quick Change Extruders:
Option 1- Dual hybrid geared Wade's/Bowden w/ 3mm & 1.75mm Ubis,
Option 2 - Dual direct geared Wade's w/ 3mm & 1.75mm Ubis
Option 3 - Single geared Wade's w/ 3mm or 1.75mm Ubis
Option 4 - Single belt drive Wade's w/ E3D
MIC-6 metal bed
Thingiverse Profile: http://www.thingiverse.com/tdeagan/designs
User avatar
Tdeagan
Waiting for printbed temp...
 
Posts: 149
Joined: 2013-Feb-Fri-14-Feb
Location: Austin, TX
Reputation: 11


Return to Troubleshooting talk

Who is online

Users browsing this forum: IB3D and 3 guests